Adverteren op deze website
Koelpasta aanbrengen kan voor de beginnende PC-bouwer uitdagend zijn. Stelde je jezelf de vraag ooit al eens:
– Hoeveel koelpasta op CPU?
– Wat is de beste koelpasta?
– Hoe moet ik koelpasta aanbrengen?
– Hoe vaak moet ik koelpasta vervangen?
Lees dan vooral verder, we leggen het mooi uit voor jou.
Het koelen van je CPU is enorm belangrijk, daarvoor is koelpasta ontworpen. Koelpasta zorgt voor een gemakkelijke overdracht van koele temperatuur tussen de koeler en de CPU. De CPU en de koeler hebben van nature niet altijd een 100% vlak oppervlakte, daardoor kan er lucht tussen de twee componenten komen, en lucht is een warmte-isolator. Koelpasta tussen deze vlakten vult deze ruimte op en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk lucht tussen de componenten zit. Hiermee wordt warmteoverdracht drastisch verminderd.
Het toepassen van koelpasta zorgt niet alleen voor zo min mogelijk lucht tussen de componenten, het zorgt ook voor een groter raakoppervlak. Dit in combinatie met de geleidende elementen in de koelpasta zorgt ervoor dat de koele temperaturen van de koeler beter worden overgebracht op de CPU.
Koelpasta bevat zinkoxide als hoofdbestanddeel.
In de goedkopere koelpasta zit vooral zinkoxide en siliconen, in de ietwat duurdere koelpasta’s worden ook hittegeleiders zoals zilver en keramiek verwerkt.
Maar hoeveel koelpasta doe je nu best op je CPU en wat is de beste koelpasta? We beantwoorden deze vragen voor jou.
De beste koelpasta is eigenlijk eender welke koelpasta die zowel zinkoxide, zilver & keramiek bevat voor optimale geleiding. De goedkopere (rond de 4-7 euro) zijn vaak voldoende voor de gemiddelde pc-gebruiker. Maar ben je van plan je CPU tot het uiterste te drijven in verscheidene editing sessies, gaming sessie of andere, dan wil je wel een klein beetje investeren in een koelpasta van rond de 10-13 euro.
De koelpasta die er qua price/performance bij ons uitschiet is de Noctua NT-H2 koelpasta. Dit is de tweede generatie koelpasta op de NT-H1 die heel wat awards heeft gewonnen. Voor de prijs van slechts 9-11 euro krijg je zelfs 3,5 gram in een tube. Veel slechter presterende koelpasta’s zitten boven deze prijs.
3,5 gram is toch voldoende voor een tiental applicaties op de processor.
Op de website van Noctua vind je enkele highlights omtrent de koelpasta.
Volgende grafiek geeft enkele temperatuurverschillen weer tussen koelpasta’s, waaronder de Corsair TM30, die bij heel veel mensen geliefd is. De Noctua NT-H2 is lager geprijsd, je krijgt meer en presteert ook beter t.o.v. de TM30 koelpasta.
Dit zijn enkele slechts enkele graden celsius verschil uiteraard, maar we spreken hier over the best of the best. Met zijn prijspunt (9-14 euro) scoort hij met zijn prestaties en price/performance heel wat beter zelfs dan de Thermalright TFX (lichtblauw) die wordt geprijsd aan gemiddeld 30-35 euro.
Noctua maakt dus niet alleen sommige van de beste luchtkoelers op aarde voor processors, hun koelpasta kan er ook wat van!
We lijsten eventjes de top koelpasta’s op voor jou:
Het is belangrijk om niet te overdrijven met je koelpasta. Je kan bijvoorbeeld denken ‘als ik nu gewoon voldoende erop doe dan heb ik sowieso alles gecovered, niet?’ Well… nope. Niet alleen zal het een rotzooi worden rond je CPU eens je het koelblok erop zet, je zal de metaaldeeltjes in de koelpasta verder verspreiden dan nodig.
Te weinig, en je bedenkt niet de volledige oppervlakte van de CPU. Dit is behoorlijk belangrijk, sommige cores zitten aan de rand van een CPU (bijvoorbeeld Ryzen processors).
Ongeveer de grootte van een rijstkorrel/erwt in het midden van de CPU is voldoende. Wanneer je dit gedaan hebt zet je je koelblok op de CPU en begin je de schroever toe te draaien in een ‘X’. Met andere woorden; je draait altijd de tegenovergestelde hoeken aan per keer, begin je met linksboven, volg je met rechtsonder beetje per beetje toe te draaien, dan terug rechtsboven, linksonder etc… Nooit 1 kant volledig toedraaien en dan de rest, zo zorg je voor een ongelijke verdelen van de koelpasta.
Hergebruik nooit dezelfde koelpasta, hierdoor kunnen luchtbubbels vormen, deze wil je vermijden.
Je hoeft je koelpasta niet te vervangen voor toch een paar jaar. Merk je dat je temperaturen beginnen te stijgen of verwijder je je koeler voor een bepaalde reden, dan vervang je best je koelpasta.