Adverteren op deze website
Elke gamer, pc-builder of hardware fanaat kent de eeuwige struggle, wat is nu eigenlijk beter; een AMD of Intel processor?
Vroeger was het Intel on top, dan kwam Ryzen en werd er gedebatteerd dat AMD beter is. Nu wedijveren de twee processor makers loeihard tegen elkaar om als beste eruit te komen, maar wie wint nu eigenlijk?
Amd of Intel voor gaming? Welke voor photo-editing of lastige renders? Welke heeft de beste prijs-kwaliteit? Zoveel vragen…
Kleine tip van de sluier: het antwoord op de vraag is veel gecompliceerder dan louter ‘welke processor is beter.’ Er hangen veel factoren aan vast, en er zijn verschillende antwoorden voor verschillende scenario’s, dus, let’s get into it shall we?
PS: wil je weten hoe een processor werkt, wat belangrijk is bij een processor en welke technische aspecten er bij een processor aan bod komen? Lees dan eerst dit artikel voor verder te gaan!
De price performance ratio is voor bijna iedereen die een CPU wilt aankopen of eraan denkt een van de belangrijkste factoren. De afgelopen generatie Ryzen chips heeft AMD fel vooruit gezet in deze competitie, maar dit is aan het veranderen. Ryzen had qua pure technische performance steeds meer cores en threads t.o.v. Intel processors voor een betere prijs. Maar de recente komst van Intel zijn Raptor Lake-S processors (13e generatie processors, bijvoorbeeld; I5 13600k / I7 13700k/ I9…) brengt hier verandering in. Intel heeft in deze processors eindelijk meer cores en threads gestoken zonder prijs-opslag. (Zou de angst om voorbijgestoken te worden door AMD eindelijk iets uitgehaald hebben? Wij geloven alvast van wel.)
Over het algemeen biedt Raptor Lake een grote vermindering in prijs-per-core en prijs-per-thread ratio.
AMD bood daarbovenop veel voordelen op hun processors. Koelers die meegeleverd werden bij Ryzen en volle potentie om te overclocken op de meeste modellen. Niet te vergeten de bijgeleverde software voor auto-overclocking (precision boost overdrive).
Dit gecombineerd met een aggressieve prijsstrategie zorgde ervoor dat AMD lang de kroon ophield voor beste prijs-performance processor. Echter kon ook AMD het niet laten om hun prijzen te verhogen en stopten ze ook nog eens met gebundelde koelers mee te leveren. Hoewel dat laatste weinig nut had aangezien het algemeen bekend is dat Ryzen chips tamelijke heethoofdjes zijn en de stock koeler bitterweinig ging uitmaken.
We vergelijken even de verschillende families op vlak van prijs:
Ryzen 7000/5000 versus Intel 13e generatie Raptor Lake + 12e generatie Alder Lake.
Familie | AMD prijzen (top-low) | Intel prijzen (top-low) |
---|---|---|
Threadripper / Xeon W | 1.066,99 – 7.899 | 1.024,99 – 14.089,99 |
AMD Ryzen 9 / Intel core I9 | 373,29 – 842,00 | 560,00 – 769,00 |
AMD Ryzen 7 / Intel core I7 | 209,00 – 519,00 | 344,00 – 499,00 |
AMD Ryzen 5 / Intel core I5 | 89,00 – 294,00 | 178,90 – 341,99 |
AMD Ryzen 3 / Intel core I3 | 79,00 – 109,90 | 114,90 – 259,99 |
AMD laat nog altijd vrij overclocken toe op al haar chip modellen, terwijl Intel nog steeds een extra’tje vraagt voor de overclockbare K modellen, oh ja, en je zal ook nog steeds een prijzige Z-series moederbord moeten aanschaffen om de processor deftig te kunnen overclocken. Intel laat namelijk geen volle overclocks toe op de B- of H-series moederborden.
Op vlak van bijgeleverde koelers levert AMD betere prestaties dan Intel, maar beide bedrijven leveren ze niet meer samen met de chips, dus hier gaan we ook niet ver op ingaan.
Zowel Intel als AMD ondersteunen DDR5 technologie, Intel was hier eerst in en laat je kiezen welke soort technologie je adapteert, DDR4 of DDR5. AMD daarentegen ondersteunt DDR5 met zijn nieuwste Ryzen 7000 processors, echter… Je kan enkel opteren voor DDR5, je bent dus verplicht een prijzig moederbordje met een prijzig setje RAM eraan te koppelen als je een 7000-series processor wilt.
Dit geeft Intel dan weer een behoorlijk voordeel.
Intel scheelt enorm weinig van AMD op vlak van prijs, en in sommige families scoort het zelfs beter. Als je daarin nog eens meeneemt dat je bij Intel DDR4 en DDR5 kunt gebruiken bij de nieuwe generaties. Dan kan je dat een hoop kosten besparen bij het aanschaffen van RAM en moederbord. Waartegenover AMD dan weer enkel DDR5 aanbiedt op zijn nieuwste generatie.
Let op:
Schaf je een oudere generatie aan en vergelijk je de Ryzen 5000 series met Intel 11 of 12 series. Dan leunen we qua price-performance weer sterk naar AMD zijn kant. De entry-prijzen voor zowel Ryzen 9, Ryzen 7 als Ryzen 5 liggen dan ook veel lager dan die van Intel. En bij deze generaties hoef je geen extra kosten te maken voor DDR5 of een nieuwe socket moederbord, aangezien LGA 1700 & AM4+ respectievelijk al even meegaan.
In de gaming categorie spant Intel al heel lang de kroon. AMD kwam eventjes heel close, zeker met hun aggressieve pricing enkele jaren geleden en hun value per core. In het algemeen als je enkel 1080p of 1440p gamed en je had een deftige GPU maakte het verschil in FPS echt niet uit, aangezien het een zodanig close battle was. Dan ging je gewoon voor de optie die de beste price/performance had, en dat was wel vaak AMD. De Ryzen 5 3600 bijvoorbeeld heeft een gigantisch marktaandeel gewonnen als een van de beste price/performance CPU’s.
Echter, er is 1 ding dat je moet weten. Games in het algemeen zijn heel intensieve single-core processen, dit is stilaan aan het veranderen omdat developers beseffen dat steeds meer gaming computer standaard 4, 8 of meer cores hebben. Zo worden meer en meer games nu geoptimaliseerd voor multi-threaded processen, maar dit is een trage ontwikkeling.
Hoge single-core processen scoren vaak beter op vlak van gaming performance, en laat dat nu net de sterkte zijn van Intel… Gemiddeld hogere Ghz en hogere turbo-boost per core geven Intel letterlijk the edge over AMD. AMD kon meestal nog altijd winnen vanwege hun goeie pricing, daarmee bleef Ryzen beter scoren op vlak van price/performance.
Maar toen kwam Raptor Lake, meer cores, betere pricing terwijl hun sterke single core performance behouden werd.
Laten we even het prijsgedeelte achterwege laten en kijken naar enkele pure performance charts van AMD vs Intel benchmarks op vlak van gaming:
Credits voor deze afbeeldingen: Digital Trends & Tom’s Hardware. Wij hebben jammer genoeg (nog) niet de capaciteiten om test benches aan te maken.
AMD heeft heel wat grond verloren, hun laatste release van de Ryzen 7 5800X3D heeft heel wat goed gemaakt. De processor staat dan ook bekend als de beste gaming processor van AMD, het prijskaartje valt ook erg goed mee.
Echter wint Intel hier toch wel met volle overtuiging, en wat nog meer opvalt: De I5 13600k scoort op sommige vlakken zo goed dat het evenaart met de Ryzen 7 5800X3D voor bijna 150 euro minder!
Voor iedereen die enkel op gaming uit is voor zijn nieuw systeem, de I5 13600k is the way to go. De nieuwe Raptor Lake processoren hebben met hun Hybrid x86 Architecture de nagel op de kop getikt.
Let op:
Ben je van plan een oudere generatie processor in je systeem te steken, dan verandert de situatie. De Ryzen 5 7600x outperformed de 12e generatie in het algemeen voor toch wel wat duidelijke prijsverschillen. Intel neemt hier een big win mee naar huis, maar dit geldt enkel voor hun laatste Raptor lake release.
De workload op een CPU voor het draaien van games en het renderen van 3d-objecten, foto’s, films en nog allemaal creatieve processen zijn twee verschillende zaken.
AMD spande hier de kroon voor vele jaren met hun Ryzen processors, maar ook hier heeft Intel weer grond weten te winnen.
Multi-threaded performance was AMD’s strong point, de Ryzen processors hadden gemiddeld meer cores, meer threads en cache waardoor die performance Intel steeds overschaduwde. Don’t get me wrong, AMD is hier nog altijd king met hun threadripper processors en hun flagship processor: Ryzen 9 7950X. Laten we Threadripper even buiten beschouwing laten, aangezien dit server-processors zijn met immense prijskaartjes dat de average particulier nooit zal betalen.
Dan hebben we het nog over de Ryzen 9 7950X. Een pracht processor, maar met een heftig prijskaartje, en er is hevig discussie of die extra prijs het wel waard is.
Hier neemt AMD de win, gaan we echter gaan kijken naar price-performance van de laatste generatie’s, tja… Dan hebben we een ander verhaal te vertellen.
Hoewel hoge single-core performance altijd belangrijk is geweest, hoge GHz = snappy performance. De efficiëntie waarop de workload verspreid wordt over de cores ook even belangrijk.
Dit zorgde ervoor dat Ryzen de afgelopen jaren dit marktsegment voor zich heeft kunnen winnen en kon met processors zoals de ryzen 5 3600, ryzen 7 5800 of zelfs ryzen 7 5900x een heel mooi plaatsje voor zich winnen.
Raptor Lake van Intel heeft een nieuw x86 hybrid architecture structuur in hun processor. Dit verdeelt de cores over “efficiency cores” en “performance cores”. Kort uitgelegd: de “efficiency cores” zorgen ervoor dat hevige workload worden opgevangen door verschillende cores en threads, waardoor de taak zo efficiënt mogelijk wordt opgelost, ideaal voor creatieve gebruikers. De “performance cores” zorgen puur power bij het spelen van games. Er zijn dan ook minder “performance cores” dan “efficiency cores” omdat games tegenwoordig nog altijd maar een maximum van 4-8 cores benutten. Waardoor de overige cores perfect simultaan creatief, efficient en productief taken kan oplossen on the side. (net hetgene waar AMD goed in was.)
Eventjes om in perspectief te plaatsen: de nieuwe Intel I9 13900k beschikt over 8 performance cores en 16 efficiency cores, dit is een totaal van 24 cores.
De I5 en I7 processors genieten hiervan mee.
De Ryzen 9 7950x: 16 cores en 200 euro duurder dan de I7 13700K.
Laten we even kijken naar enkele charts van de laatste generatie processors tegenover elkaar in non-gaming omstandigheden:
Credits voor deze grafieken: Digital Trends & Anandtech.
Ook voor content creatie en multi-core performance neemt Intel de leiding tegenover AMD (al is het heel minimaal). De Ryzen 9 7950X houdt goed stand op de tweede plaats, het verschil is zo minimaal terwijl de Ryzen 9 7950X op tijd van schrijven (16/12/2022) 100 euro goedkoper is dan de I9 13900K. Daarom durven wij deze strijd een gelijkstand noemen.
Wederom komt hier de I5 13600K om de hoek piepen, voor een processorfamilie die gemunt is op gamers scoort de I5 13600K bijzonder goed. Voor een prijskaartje van slechts 359 euro durven we deze zelfs de grote winnaar noemen van deze competitie.
Let op:
Wanneer je je niet focust op de laatste generatie Intel processors. Dan zie je ook hier weer AMD zijn plaats claimen. Ben je dus van plan een oudere generatie aan te schaffen, doe dan nog eens goed je research!
Een heftige strijd, waar Intel toch on top uitsteekt. De nieuwe X86 Hybrid Architecture brengen de processors naar een compleet nieuw niveau van performance, waar zelfs AMD op multi-core performance niet aan kan tippen. De I5 13600K springt eruit als processor, de performance van dit beestje voor het prijskaartje dat eraan hangt is absoluut monsterachtig.
De keuze van Intel om meer cores te implementeren, deze op te splitsen in performance en efficiency cores waardoor voor de performance cores de hoge single-core GHz behouden wordt en het prijskaartje te laten voor wat het is, heeft hen opnieuw de kroon opgeleverd. Deze nieuwe generatie Raptor Lake processoren kan wel eens het hart van menig gamer en zelfs content creators bekoren.
Ryzen houdt nog steeds goed stand, wanneer je deze processoren vergelijkt met 11th gen en 12th gen hebben deze processoren prima performance.
Ben jij van plan in 2023 een nieuwe processor aan te schaffen? Zoja, wat wordt jouw nieuwe processor?